Εφαρμογές στις Καλλιέργειες

elia-onlineΟ ζεόλιθος στις καλλιέργειες.

O ζεόλιθος ως βελτιωτικό εδάφους χρησιμοποιείται σε όλες τις καλλιέργειες και σε όλα τα εδάφη.
Είναι 100% φυσικό πέτρωμα, ιδανικό για συμβατική αλλά και για βιολογική καλλιέργεια.

Εφαρμογές

Ο ζεόλιθος μπορεί να εφαρμοστεί σε υπαίθριες καλλιέργειες, σε νέα και υπάρχοντα δέντρα, σε θερμοκήπια, σε καλλιέργειες λουλουδιών και λαχανικών, όπως και σε χλοοτάπητες και γκαζόν.

Ο λόγος επιλογής και εφαρμογής του είναι τα πλούσια ιχνοστοιχεία που διαθέτει, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του, ότι δεν αποσαθρώνεται και μένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου αλλά και η πολύπλευρη βοήθεια που παρέχει προς τους καλλιεργητές στην προσπάθεια τους για βελτίωση και αύξηση της παραγωγής.

vamvaki-onlineΟ ζεόλιθος διαθέτει την αποδεδειγμένη ικανότητα ενός φυσικού μηχανισμού βραδείας απελευθέρωσης θρεπτικών ουσιών στο ριζικό σύστημα, αυξάνοντας έτσι την ανάπτυξη των καλλιεργειών με ταυτόχρονη μείωση της απαιτούμενης ποσότητας των λιπασμάτων.

Μια επιπλέον προσφορά από τον ζεόλιθο προς το περιβάλλον.

Σε αντίθεση με τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως, μειώνεται θεαματικά η απώλεια των θρεπτικών ουσιών προς τα υπόγεια ύδατα και το περιβάλλον.

Τρόπος εφαρμογής ζεόλιθου

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τη σύσταση του εδάφους μας (αν περιέχει άμμο, άργιλο κτλ) και ανάλογα με την σύσταση του και το είδος της καλλιέργειας, να εφαρμόσουμε την κατάλληλη κοκκομετρία και ποσότητα.

rodakinies-onlineΣτα βαριά αργιλώδη εδάφη συνίσταται η πιο μεγάλη κοκομετρία ενώ στα ελαφριά αμμώδη εδάφη η πιο λεπτή κοκκομετρία.

Όσο πιο λεπτόκοκκο ζεόλιθο χρησιμοποιούμε τόσο λιγότερη ποσότητα χρειάζεται.

Για την λίπανση του εδάφους η ιδανική ενσωμάτωση γίνεται με φρέζα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια και φτάνοντας σε βάθος 10 με 14 εκ. κοντά στο ριζικό σύστημα.

Σε καλλιέργειες που δεν μπορεί να γίνει εφαρμογή με φρέζα ο καλλιεργητής μπορεί να ενσωματώσει το ζεόλιθο με τον ίδιο τρόπο που ενσωματώνει τα συνηθισμένα λιπάσματα στις καλλιέργειες του.

Ο ζεόλιθος μπορεί να συνδυαστεί και να εφαρμοστεί μαζί με τα λιπάσματα όπως επίσης μπορεί και να συνδυαστεί άψογα και με τους ενεργούς μικροοργανισμούς.

ntomaties-onlineΣτις υπαίθριες καλλιέργειες εφαρμόζουμε ενδεικτικά 200 – 600 κιλά ανά στρέμμα (εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας).

Εφαρμογές με ψεκασμό.

Με τον ψεκασμό δημιουργείται μια ασπίδα προστασίας προς το φυτό επιτυγχάνοντας πρόληψη και αντιμετώπιση.

  • Αντιμετώπιση βακτηρίων και μυκήτων.
  • Μεγαλύτερη προστασία από τους παγετούς.
  • Προστασία από την εκκόλαψη αυγών.
  • Καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών του φυλλώματος.

ampelia-onlineΗ χρήση του ζεόλιθου βοηθάει στην αποτελεσματική προστασία των δέντρων και των φυτών από διάφορες ασθένειες όπως :

  • Κυκλοκόνιο
  • Ωίδιο
  • Τετράνυχο
  • Νηματώδες